Destinationen har stängt för säsongen. Strax innan säsongen startar igen kommer sidan att uppdateras med information om utflykter, träfftider m.m.

Kreta

Kreta kan definitivt räknas till en av dem mest kända, och den mest besökta ön i Grekland. Ön är 260 kilometer lång och mellan 15 till 60 kilometer i bredd och är Greklands största ö. Det bor cirka 620 000 människor på hela ön, mer än 120 000 av dem i huvudstaden Heraklion och ca 65 000 i Chania som är Kretas andra största stad.

Kreta erbjuder många natursköna upplevelser! Det finns många grottor och djupa raviner men också flera undangömda platåer upp i bergen. Mycket imponerande är den stora bergskedjan som täcker mer än två tredjedelar av ön och huvudsakligen består av kalksten. Vita bergen (Lefka Ori) i väster når upp till 2452 meter, Ida-massivet på centrala Kreta upp till 2456 meter. Längre öster når Dikti bergen 2148 meter och i fjärran öst ligger bergskedjan Sitiaka med 1 476 meter.

Mellan dessa massiv och, helt slutna från havet, gömmer sig olika platåer. Den bördiga Messara-slätten är känd för sina grönsaker och sitt vin. I Lassithi och på Chandra -platån bedrivs jordbruk året runt. I Nida och Thripti -platån går bönderna bara upp på sommaren. Bergen korsas av många djupa klippor och en av dem, som förmodligen är den mest kända, är den 18 kilometer långa Samariaravinen. Den kombinerar Omalos-platån med sydkusten.

Kretas kuster är också rika på mångfald. Man hittar både magnifika klippor och små vikar och långa sten- och sandstränder. Och nämnas måste Soudabukten som anses vara den mest rymliga naturhamnen i Medelhavet. Likaså den vackra rosaskimrande Elafonissi stranden bör besökas i den sydvästra delen av ön, och på den östra sidan hittar vi palmstranden Vai, ingen annanstans i Europa växer det så många palmer som här.

Andra sevärdheter på ön är självfallet Knossos palatset som byggdes för ca 4.000 år sedan, och där kung Minos härskade. Även ön Spinalonga på östkusten utanför Eloundabukten är ett spännande utflyktsmål fast att ön har en väldigt tragisk historia, för det var nämligen här Europas sista koloni för spetälska låg, som stängdes så sent som 1957. Och missa inte att i närheten här finns charmiga Agios Nikolaos med sin berömda insjö mitt i centrum. 

Det grekiska köket glöms ofta bort och placerar sig sällan i toppen när det handlar om kulinariska upplevelser och alltför många kommer inte längre än till grekisk sallad och tzatziki, i menyn. Men har man sedan väl smakat långbakat lamm, färska fyllda tomater och paprikor, och även vinbladsdolmades, och även en souvlaki lagad över glöd med kärlek, så längtar man tillbaka till Grekland, även för matens skull.

Tavernor finns det gott om där du på många utav dem både äter och dricker lokala produkter och framförallt är det väldigt gott! Kretensiska viner har också börjat ta för sig mer och mer, och utbudet har blivit större och det även kvaliteten som fått ett bra erkännande.

Kreta har mycket att erbjuda, och vi önskar alla våra gäster en härlig upplevelse och vistelse på denna magnifika ö!